vrijdag 6 september 2013

Perfecte pannenkoeken!

Pannenkoeken gemaakt van een kant-en-klaar-mix zijn echt minder lekker dan pannenkoeken 'from scratch', zoals deze. Mijn kinderen eten liever mijn pannenkoeken dan die in een pannenkoekenrestaurant, wat een compliment!! Wel een flinke stapel bakken, want ze zijn dun en je eet er zo een paar weg. Té lekker!Ingrediënten

Recept voor pannenkoeken - 20 stuks, voor 3 à 4 personen

Ingrediënten

500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
1 liter melk
1 scheutje (schenk)stroop
1 theelepel zout
olie of vloeibare boterBeslag


Bereiding

Doe het bakmeel (al dan niet gezeefd) in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek twee eieren in dit kuiltje, voeg vervolgens het zout toe en een scheutje stroop. Schenk een kwart liter melk bij dit mengsel en begin te mixen met een handmixer. Ik begin meestal aan één kant en laat de mixer beetje bij beetje de droge bestanddelen opnemen. Niet hard gaan roeren, dan krijg je klontjes. Beetje bij beetje nog een kwart liter tot een halve liter melk toevoegen en tot beslag zonder klontjes mixen. Tenslotte de rest van de melk erbij gieten en nog eens goed mixen. Ik laat het beslag altijd een paar minuten staan zodat het even kan rusten.

Smelt in een koekenpan een beetje olie of vloeibare boter. Laat de pan heel heet worden en schep een zo dun mogelijk laagje beslag in de pan. Voor een grote pannenkoek is dat in mijn geval een soeplepel, voor een kleine pannenkoek een halve tot 3/4 soeplepel. Pan goed ronddraaien om het beslag te verspreiden.


Bak de pannenkoek tot de bovenkant droog en de onderkant goudgeel is. Draai de pannenkoek om - of gooi hem om als hij niet aan de bodem plakt, ook leuk - en laat de andere kant goudbruin bakken. Schuif de pannenkoek op een groot bord en plaats daar een grote pannendeksel op. Verwarm de oven voor op 100 graden. Als alle pannenkoeken klaar zijn - ik bak er altijd vier tegelijk - kan de stapel met deksel en al in de oven. Na een kwartiertje zijn ze lekker warm en zacht en kan het bord op tafel.
Pannenkoek


Heerlijk met schenkstroop of poedersuiker, of met ons geheime pannenkoekenmixje (dat eigenlijk gewone botercrème is, niet doorvertellen!)Ons geheime pannenkoekmixje (ofwel botercrème 1:1)


Ingrediënten

100 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Mix de boter in een keukenmachine in 5 minuten zacht en romig. Voeg in delen de poedersuiker toe en laat het geheel nog 5 minuten namixen. Het is handig om een theedoek over de mixer te hangen als je de poedersuiker toevoegt, tegen het stuiven.

Smeer een beetje van de crème op een warme pannenkoek, kinderen zijn er dol op!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten