10 september 2013

Moelleux au chocolat!


Heerlijke chocoladecakejes met een vloeibare kern
... en zoute karamelvulling


Ik zag Rachel Khoo in haar kookprogramma deze heerlijke desserts maken met als special touch de zoute karamelvulling. Ik kijk graag naar haar programma waarin ze kookt in haar piepkleine keukentje in Parijs: the Little Paris Kitchen

Een heerlijk en gemakkelijk recept, ook verrukkelijk zonder de karamelvulling. Chocolade, chocolade, chocolade!


Moelleux au chocolat



Ingrediënten voor 8 desserts
Voor de karamel
200 gram suiker
75 ml water
200 ml slagroom op kamertemperatuur
1/2 theelepel zout (liefst fleur de sel)
Optioneel: 1/2 theelepel vanille (extract, pasta of het merg van een halve vanilleboon)

Voor de cakejes
150 gram pure chocolade
150 gram boter
150 gram lichte basterdsuiker
75 gram bloem
5 eieren
cacaopoeder om te bestuiven

Bereiding
Karamel / Salted Caramel
Maak eerst de karamel zodat deze kan afkoelen voordat je de cakejes gaat vullen. 

Bedek de bodem van een (niet te kleine) pan met een dikke bodem met de suiker en het water. Meng de suiker en het water door de pan wat te draaien en verwarm het mengsel rustig zodat de suiker oplost en verkleurt. Dit kan even duren, maar blijf de pan in de gaten houden. Niet roeren, een beetje walsen met de pan mag. Wanneer je ziet dat er wat suiker kristalliseert tegen de wand van de pan kun je dit wegvegen met een (siliconen) bakkwast die bevochtigd is met een beetje water. Dit voorkomt klontjes in de saus.

Zodra de suiker gaat kleuren kan het snel gaan. Wanneer de suiker een diepe amber- of koffiekleur heeft haal je de pan van het vuur  en voeg je in een dunne straal al roerende met een pollepel de slagroom toe. Neem goed afstand van de pan want het gaat erg bruisen en het is gloeiend heet! Voeg vervolgens het zout toe en giet de karamelsaus in een schaal om af te koelen. De saus is een week of twee houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast. 

Cakejes
Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. Meng in een aparte schaal de bloem en de suiker. Kluts de eieren en voeg ze bij het chocolade botermengsel. Roer dit mengsel goed door en voeg het bij de bloem en suiker. Goed mengen.

Vet 4 ramekinschaaltjes goed in en bestrooi de binnenkant met een theelepel cacaopoeder. Klop het teveel eruit. Vul de schaaltjes voor 2/3 met het chocoladebeslag en plaats de schaaltjes in de koelkast. Het koude beslag zorgt ervoor dat de binnenkant van de cakejes vloeibaar blijft. Spuit na drie kwartier in het midden van ieder bakje een dot karamelsaus met behulp van een spuitzak, door gewoon de spuitmond in het beslag te duwen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC. Plaats de schaaltjes in de oven en bak de cakejes 15 minuten tot de buitenkant zacht maar stevig is. Keer de inhoud van ieder schaaltje op een schoteltje en serveer direct, eventueel met wat extra karamel, rood fruit en slagroom.

Hemels!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.