dinsdag 3 september 2013

Biscuit 'from scratch'

Biscuitdeeg, ook wel kapseldeeg, wordt gebruikt als basis van bijvoorbeeld slagroomtaarten of met marsepein gedecoreerde taarten. Er wordt in dit beslag geen boter gebruikt, zoals in cake, waardoor het licht en luchtig is. Het kan goed in lagen gesneden en gevuld worden. Het is minder geschikt voor taarten die in een vorm gesneden moeten worden. 


Moscovisch gebak zit tussen biscuit en cake in. Het bevat een beetje boter. Het recept voor Moscovisch gebak is zo lekker luchtig en fluweelzacht dat het mijn favoriet is.


Recept voor Biscuit - 20 centimeter doorsnede
4 eieren
120 gram suiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
20 gram maïzena
1 zakje vanillesuiker of de merg van een verse vanilleboon
een snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Leg de eieren in een schaal met warm water. Dit zorgt voor een luchtiger beslag. Mix de eieren, de suiker en de vanillesuiker met behulp van een keukenmachine met ballongarde gedurende 10 minuten tot een schuimige en luchtige massa.

Voeg vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel, de maïzena en het zout toe en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt.

Vul de ingevette en bebloemde bakpan (of springvorm) voor 2/3e met het beslag en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 45 minuten is het kapsel klaar. Haal de bakpan uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen en keer het kapsel op een rooster en laat deze volledig afkoelen.


Recept voor Moscovisch gebak - 20 centimeter doorsnede

Ingrediënten
2 eieren
125 gram suiker
100 ml melk
35 gram boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker of de merg van een verse vanilleboon
een snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg de eieren in een schaal met warm water. Dit zorgt voor een luchtiger beslag. Klop de eieren, met behulp van een keukenmachine met ballongarde gedurende 4 minuten. Voeg de suiker toe en blijf nog 5 minuten mixen tot het beslag licht en luchtig is. Voeg de vanille toe en mix kort op de laagste stand tot het geheel gemengd is.

Voeg vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel en het zout toe en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt. Verwarm in een pannetje de melk en boter op lage stand tot de boter gesmolten is. Voeg dit bij het beslag en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt.

Vul de ingevette en bebloemde bakpan (of springvorm) voor 2/3e met het beslag en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 35 à 40 minuten is het kapsel klaar. Haal de bakpan uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen en keer het kapsel op een rooster en laat deze volledig afkoelen.

Tip
Voor het mooi egaal rijzen van het beslag helpt het om een bake-even strip om de bakpan te plaatsen. Dit is een stoffen band, verkrijgbaar van het merk Wilton, die nat wordt gemaakt en om een bakpan wordt gedaan. 

Om een chocoladebiscuit te maken kun je gesmolten chocolade door het beslag mengen, of 30 gram cacao en een half ei toevoegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten