vrijdag 13 september 2013

Madeleines!

Tijdens onze vakanties in Zuid-Frankrijk eten we ze iedere dag, als ontbijtje, voor onderweg of als tussendoortje: Madeleines, die overheerlijke cakejes in schelpjesvorm met zo'n gezellig buikje. Voor ons onlosmakelijk verbonden met gezellige zomers in Ste. Maxime en Menton. Maar ook in Nederland smaken ze heerlijk! Het beslag kan van tevoren gemaakt worden, de cakejes zijn het lekkerst als ze gelijk na het bakken geserveerd worden, eventueel met een wolkje poedersuiker.


Madeleines

Recept voor Madeleines - 12 cakejes

Ingrediënten

2 eieren
75 gram (poeder)suiker
90 gram bloem (half zelfrijzend bakmeel, half amandelmeel)
90 gram gesmolten boter, afgekoeld tot lauw
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel honing

Bereiding

Smelt de boter en laat deze afkoelen tot het lauw is. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke schuimige massa. Spatel er het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel doorheen. Giet de gesmolten boter en de honing bij het beslag en spatel dit door. (Het amandelmeel kan ook vervangen worden door zelfrijzend bakmeel, voeg dan wat citroenrasp toe). Dek de kom af met plasticfolie en plaats deze een half uur in de koelkast. De lage temperatuur van het beslag zorgt voor het bolle buikje op de Madeleine.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet met een kwastje de vormpjes* in en bestuif deze met bloem. Klop het overtollige bloem eruit en vul de vormpjes tot net onder de rand met het beslag. Bak de Madeleines 10 minuten in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur na 5 minuten naar 180 graden.


Siliconen Madeleinevorm

* Een siliconenvorm zorgt voor een gelijkmatige garing van boven en onderkant en hoeft niet ingevet te worden. In een aluminiumvorm kan de onderkant wat donker kleuren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten