11 februari 2015

Eton Mess!

Dank!
Omdat er gisteren heel veel nieuwe lezers van mijn blog bij zijn gekomen, plaats ik vandaag als dank het recept van mijn favoriete dessert: Eton Mess. Veel vrienden zullen het al kennen, want ik maak het graag als er meer mensen bij ons komen eten. Succes gegarandeerd! 

Het is een traditioneel Engels dessert bestaande uit aardbeien, meringues en slagroom dat jaarlijks wordt gemaakt bij een cricketwedstrijd op Eton College. Het schijnt dat het recept is ontstaan doordat er ooit een hond op de meringues is gaan liggen op weg naar een picknick op Eton. Ik vind dit een grappig verhaal  en wil het graag geloven.

Het heeft wel iets van een Pavlova, maar dit gerecht is gemakkelijker omdat de meringues gebroken mogen worden, het geeft dus niet als een meringue per ongeluk breekt na het bakken (als je hond er bijvoorbeeld op gaat liggen). Je kunt ook kant en klare meringues gebruiken - dan ben je echt heel snel klaar - maar die zijn natuurlijk wel iets minder lekker. Het ideale aan dit recept is dat je het goed kunt voorbereiden, zodat je niet lang in de keuken staat als je gasten hebt. 

Ik heb het recept zo'n vijftien jaar geleden gevonden in het kookboek Keukengeheimen 2 van Delia Smith en een beetje aangepast in de loop der tijd. 




Uit: Keukengeheimen 2, Delia Smith


Recept voor Eton Mess - 4 personen

Ingrediënten

2 grote eiwitten
120 gram fijne suiker

300 gram verse aardbeien, zonder kroontje
1 theelepel poedersuiker

4 dl slagroom
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels suiker

Bereiding
Een dag van tevoren
Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak een kom vetvrij met een stukje keukenrol met daarop een paar druppels azijn. Doe de eiwitten in de kom en mix met een keukenmachine met een ballongarde op de hoogste stand totdat het eiwit slappe pieken vormt als je de garde optilt. Dit kan natuurlijk ook met een handmixer. Voeg vervolgens in delen de suiker toe en blijf kloppen tot alle suiker is opgenomen. Schep met een eetlepel het eiwit in rijen op de bakplaat. Plaats de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur naar 140 graden en laat het eiwit een uur drogen. Zet de oven uit en laat het eiwit nog een paar uur in de oven staan tot de oven helemaal is afgekoeld. Een nachtje mag ook. 

Pureer de volgende dag de helft van de aardbeien met de poedersuiker in een keukenmachine of bender. Klop vervolgens de koude slagroom lobbig. Voeg als de slagroom wat opstijft het zakje vanillesuiker en de twee eetlepels suiker toe. Snijd de overgebleven aardbeien in stukjes. 

Breek - net voor het opdienen - de meringues in niet te kleine stukjes. Doe ze in een kom samen met de stukjes aardbei en spatel hier de slagroom door. Spatel er voorzichtig de aardbeiensaus door - houd twee eetlepels apart ter decoratie - niet helemaal mengen, het mooist is een gemarmerd effect. Verdeel het aardbeienmengsel in bakjes of serveer het in een grote schaal. Lepel hier tenslotte de overgebleven aardbeiensaus over. Succes echt gegarandeerd!




10 februari 2015

Voor Valentijn!

En dit is de taart die ik in mijn hoofd had toen ik de hartjes-macaronmat uit mijn vorige post zag. Ik ben heel tevreden met het resultaat, echt een taart voor Valentijn!


Valentijn

Kijk voor het recept van macarons die niet mislukken hier.

09 februari 2015

Hemelse hartjes!

Salon Sugar Paris

Ik ben gisteren met een groep van vijftig bakkende dames naar een taartdecoratie- en patisseriebeurs geweest in Parijs: Salon Sugar Paris 2015. Heel veel inspiratie opgedaan daar. Ik vond er geweldige siliconen matten voor macarons, eentje voor de gebruikelijke ronde versie en eentje voor macarons in hartvorm. 


Siliconen macaronmatten

Het lijkt me ideaal om hiermee alle macarons even groot en in dezelfde vorm te krijgen. Ik zag gelijk een taart voor me met de hartvormige macarons en ben vandaag direct aan het bakken geslagen. Het recept voor de macarons vind je hier in een eerder blog.

Gespoten zagen ze erg al prachtig uit:


De macarons liggen te drogen.


En tadaa, het eindresultaat:


Hartjesmacarons!


Heel blij met mijn nieuwe matjes! Mooie voetjes onder de macarons. Niet vergeten om ze goed te laten drogen en ze af te laten koelen op een koud aanrecht voordat je ze van de mat haalt, anders blijft de onderkant aan de mat plakken. 

En heel toevallig: met mijn recept kon ik precies een mat vullen! Ze zijn morgen het lekkerst. Hopelijk kunnen we ons inhouden vanavond...