06 januari 2016

Classic Cake!

Ik gebruik als basis voor mijn taarten meestal biscuit, een luchtige lichte cake zonder boter. Biscuit is normaal gesproken ook de basis van een klassieke slagroomtaart. Voor een taart met een aparte vorm is biscuit niet geschikt omdat het niet stevig genoeg is. Dan gebruik je bij voorkeur een wat zwaardere cake. In het Engels noemt men dit een pound cake - naar het gewicht van de ingrediënten: een pond bloem, een pond boter, een pond suiker en een pond eieren. Het is een gemakkelijk recept omdat je steeds de gelijke hoeveelheden toevoegt - op 1:1:1:1 verhouding - en altijd een lekkere cake krijgt.

Ik volgde begin december een bruidstaartencursus bij Peggy Porschen in Londen en zij gebruikt voor al haar taarten het pound cake recept. Omdat de taart wat zwaarder en machtiger wordt kun je uit de taart veel meer stukjes snijden en de taart is minder kwetsbaar bij het stapelen en het vervoer.

Ingrediënten (voor een cake met een doorsnede van 20 cm)
200 gram zachte boter
200 gram fijne kristalsuiker
200 gram eieren (4 stuks)
200 gram zelfrijzend bakmeel
Vanille extract of geraspte citroenschil
Snufje zout
100 ml suikersiroop (recept onderaan deze pagina)


Deze eenvoudige cake is bestrooid met poedersuiker
met behulp van een stencil met bloemenuitsnede

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in. Ik gebruik meestal een bakspray en bestuif de bakpan** vervolgens met wat bloem.

Klop in een elektrische mixer met bisschopshaak (de platte haak) de boter met de suiker en het vanillextract licht en romig (gedurende een minuut of 5, op hoge snelheid).

Voeg de eieren stuk voor stuk toe. Wacht met het toevoegen van een volgend ei tot het geheel is opgenomen.

Klop daarna op lage snelheid kort het zelfrijzend bakmeel en het zout door het beslag tot het is opgenomen (niet te lang kloppen!).

Vul de bakvorm met het beslag, strijk het glad en bak de taart gedurende zo'n 30 minuten* tot hij goudbruin en gaar is.

Laat de cake een kwartiertje afkoelen in de vorm. Smeer de bovenkant in met suikersiroop. Dit voorkomt dat de cake droog wordt. Wees spaarzaam want te nat is ook niet lekker.

* Afhankelijk van de maat van de cake, de bakvorm en de temperatuur van de oven kan de baktijd variëren van 20 minuten (een kleine cake) tot zo'n 40 minuten (een grote cake). De cake is gaar als hij terugveert als je er op drukt en hij iets loskomt van de rand. Je kunt bijvoorbeeld ook een satéstokje of een mesje in de cake steken. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

** Voor een taart bestaande uit lagen cake met daartussen een vulling, bak ik van deze cake twee of drie lagen verdeeld over verschillende bakpannen. Zeker wanneer ik een grotere portie maak. Anders bestaat de kans dat de cake vanbinnen niet goed gaar is of aan de buitenkant juist te droog. De baktijd voor één laag met een doorsnede van 20 cm. is 22 tot 25 minuten op 170 gr C.

Update
Inmiddels zijn de taarten meestal wat hoger. Voor 4 lagen van 20 cm. gebruik je 500 gram van ieder ingrediënt. Voor vier lagen van 15 cm. doorsnede 250 gram. Pas de baktijd aan. 

Suikersiroop

Ingrediënten
85 gram fijne kristalsuiker
80 ml water
1 theelepel vanille extract (niet noodzakelijk)

Bereiding
Verhit het water en de suiker al roerend in een steelpan totdat het aan de kook komt. Voeg eventueel een smaakstof toe en laat de siroop afkoelen. Suikersiroop is in een goed afgesloten potje tot een maand houdbaar in de koelkast.



03 januari 2016

Mooi voor Merel!

Gisteren werd mijn dochter Merel 14! Wat vliegt de tijd. Voor een feestje met haar vriendinnen maakte ik een roze taart met lieve bolletjes en een bijpassend glutenvrij taartje.

De taart is gevuld met een laagje karamel en mokkacrème. Ik heb hem bekleed met fondant waardoor ik wat marsepein heb gemengd voor de lekkere smaak.


Taart voor Merel


De mokkacrème heb ik gemaakt door een kopje heel sterke afgekoelde Nespresso door de botercrème te mixen. De balletjes zijn aardbeiensnoepjes die ik kocht bij de V&D...

Ik heb dit keer de fondant van Maison Niels de Veye van de Sligro getest, maar ik vond het geen groot succes. De fondant scheurt gemakkelijk, de smaak is echter prima. En voordelig, rond de 5 euro per kilo. Voor mij wint nog steeds de fondant van Callebaut, wel prijzig  - zo'n 7 euro per kilo - maar deze fondant kun je superdun uitrollen zonder dat het scheurt bij het bekleden. De smaak is verrukkelijk. Enig nadeel is dat de fondant doorschijnt wanneer het ongekleurd en dun uitgerold gebruikt wordt. Satin Ice staat bij mij op de tweede plek (rond de 6 euro per kilo). Een gedeelde plaats met Massa Ticino, maar dat merk vind ik erg duur met rond de 10 euro per kilo. Wel heel dun uit te rollen zonder door te schijnen.