13 november 2013

Feest taartje!

… en het recept voor ganache!

Voor twee lieve vrienden als verrassing een gezellige taart voor een gezellig feest. De taart is bekleed met fondant en marsepein en afgesmeerd met witte chocoladeganache. De bovenste laag bestaat uit chocoladebiscuit gevuld met vanillecreme en kersenconfiture, de onderste laag is gemaakt van moscovisch vanille biscuit gevuld met een laag pure chocoladeganache en kersenconfiture.






Ganache
Deze ganache heeft de consistentie van pindakaas is daardoor erg geschikt om een taart mee af te smeren en te vullen. De ganache wordt stevig in de koelkast zodat je een mooie basis hebt om de taart strak te bekleden. De smaak is heerlijk. Gebruik voor ganache pure chocolade van goede kwaliteit. Je kunt ook witte chocolade gebruiken, maar het resultaat is dan wat zoeter. Ik gebruik de Belgische chocoladepastilles van Callebaut. Het recept voor witte chocolade bevat minder slagroom omdat witte chocolade een hoger vetgehalte heeft.

Ingrediënten

600 gram pure chocolade in stukjes
300 ml slagroom

of

600 gram witte chocolade in stukjes
200 ml slagroom

Verhit de slagroom in een pannetje tot het bijna kookt en schenk het over de chocolade. 






Laat dit een minuutje staan - even schudden mag - en roer het mengsel goed door met een spatel. Mochten er nog stukjes chocolade in zitten kun je het mengsel gedurende 30 seconden verwarmen in de magnetron. Pas op dat het niet te heet wordt want dan verbrandt de chocolade en kun je de ganache niet meer gebruiken.






Als de ganache helemaal is afgekoeld kun je het opkloppen met een handmixer. Hierdoor krijgt het een luchtige smeerbare structuur. De ganache is het gebruiken voor het afsmeren en vullen van taarten. 





Let op: 

Serveer de taart in kleine stukjes want het wordt erg machtig!

07 november 2013

Brabantse worstenbroodjes!

Heerlijk voor een weekendlunch en erg leuk om met kinderen te maken: heerlijk geurende worstenbroodjes!



Worstenbroodjes!



Ingrediënten - voor 15 broodjes

Brooddeeg
375 gram patentbloem
200 ml lauwe melk
25 gram boter
1 zakje gedroogde gist
5 gram basterdsuiker
10 gram zout

Vulling
500 gram half-om-half gehakt
25 gram paneermeel
10 gram gehaktkruiden met zout

1 ei om het deeg te bestrijken


Bereiding
Maak een bergje van de bloem op het aanrecht en maak hierin een kuiltje. Strooi het zout op de rand van de bloem en giet de handwarme melk in de kuil. 




Voeg hier de zachte boter, de suiker en het gist aan toe en roer met de vier vingers van één hand vanuit het midden van de kuil, waarbij je steeds een beetje bloem opneemt. Het is handig om je andere hand schoon te houden, mocht je nog een beetje bloem moeten toevoegen of mocht de telefoon gaan… 





Het ligt aan de soort bloem hoeveel vocht het op kan nemen. mocht het deeg te droog worden kun je een beetje melk toevoegen, mocht het nog te nat zijn, een beetje bloem.

Kneed als alle bloem is opgenomen het deeg nog 5 tot 10 minuten door. Strek hierbij het deeg zodat de gluten vrijkomen. Je voelt het deeg veranderen en zacht worden. 





Verdeel het deeg in bolletjes van 40 gram en laat deze 10 minuten onder plasticfolie rijzen op een warme plaats. 






Vind je dit teveel werk kun je het deeg ook in de broodbakmachine maken of in een mixer met deeghaak, 10 a 15 minuten laten mixen.

Meng het gehakt - met de hand of gedurende 5 minuten in een mixer - met de gehaktkruiden (naar smaak kun je wat extra peper toevoegen) en het paneermeel. Sommige slagers verkopen reeds gekruid gehakt. Dit is ideaal voor worstenbroodjes. Rol worstjes van 40 gram gehakt per stuk.




Rol de deegballetjes met een deegroller of een rolstokje uit tot een ovale plak en leg hier een gehaktworstje op. Vouw de zijkanten naar binnen - eerst de korte kanten dan de lange - de randen goed tegen elkaar drukken, eventueel narollen, en leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, zorg dat de naad onder ligt. Nu moeten de broodjes nog drie kwartier tot een uur onder plasticfolie rijzen*





Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de broodjes voor het bakken met losgeklopt ei en bak de broodjes goudbruin in 15 minuten.

* Voor de foto's heb ik het recept aangepast op 300 gram gehakt en 30 gram in plaats van 40 gram per broodje aangehouden. De broodjes zijn dus iets kleiner.

01 november 2013

Gouden gehaktballen!

Zó lekker, gewoon een goede gehaktbal! Mijn geheim was altijd al het toevoegen van een scheutje ketjap. En toen kwam ik een recept tegen van Jonnie Boer van De Librije, die de gehaktballen laat sudderen in fond, zodat ze heerlijk mals worden en niet uitdrogen. Mocht je toch van een knapperig korstje houden, zou je ze nog even kunnen nabakken in een koekenpan. 

Recept voor malse gehaktballen - voor 4 personen

Ingrediënten 
400 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel mosterd
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zout

1 ei
60 gram paneermeel
300 ml vleesfond
eventueel een fijn gesnipperd uitje

Bereiding
Kneed alle ingrediënten (behalve de vleesfond) met de hand door elkaar tot alles goed gemengd is. Draai hier (als het erg plakt met natte handen) ballen van. Ik druk ze altijd een beetje plat zodat ze makkelijker te bakken zijn, maar hou je van een ronde bal, be my guest. Verhit in een braadpan wat (vloeibare) boter en braad de ballen tot ze een lekker bruin kleurtje hebben. Schenk de fond hierbij en laat de ballen in 30 minuten op laag vuur gaar worden, houd het deksel schuin op de pan.

Heerlijk met gekookte aardappeltjes, spinazie en een gekookt eitje. Ik weet al wat we vanavond gaan eten!


Gehaktballen!*

* Excuses voor de slechte kwaliteit van de foto. Als ik weer een balletje bak volgt een betere!