15 september 2013

Romige boterkoek!

Vandaag bakt Cressida samen met dochterlief een heerlijk romige boterkoek. Een gemakkelijk en snel recept en een echt Nederlandse lekkernij voor bij de koffie. Romig van binnen en met een heerlijk knapperig korstje.




Recept voor boterkoek - 12 punten of een heleboel kleine stukjes


Ingrediënten

200 gram patentbloem
150 gram witte basterdsuiker
175 gram Blueband Cakes & Koekjes op kamertemperatuur
1 ei
1 snufje zout
eventueel een theelepel citroenrasp
een boterkoek of taartvorm (doorsnede 20-24 cm.)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, de suiker en het zout in een schaal door elkaar. Klop het ei los en doe de helft bij de bloem- en suikermengsel. Voeg hier de in stukjes gesneden boter - en eventueel de citroenrasp - aan toe en meng het geheel in een keukenmachine of met een handmixer. Kneed het deeg nog even door met een (koele) hand en druk het in de boterkoekvorm. Bestrijk de bovenkant met ei en trek er met een vork een ruitpatroon in. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek op 180 graden gedurende 30 minuten goudbruin en gaar.





13 september 2013

Madeleines!

Tijdens onze vakanties in Zuid-Frankrijk eten we ze iedere dag, als ontbijtje, voor onderweg of als tussendoortje: Madeleines, die overheerlijke cakejes in schelpjesvorm met zo'n gezellig buikje. Voor ons onlosmakelijk verbonden met gezellige zomers in Ste. Maxime en Menton. Maar ook in Nederland smaken ze heerlijk! Het beslag kan van tevoren gemaakt worden, de cakejes zijn het lekkerst als ze gelijk na het bakken geserveerd worden, eventueel met een wolkje poedersuiker.


Madeleines

Recept voor Madeleines - 12 cakejes

Ingrediënten

2 eieren
75 gram (poeder)suiker
90 gram bloem (half zelfrijzend bakmeel, half amandelmeel)
90 gram gesmolten boter, afgekoeld tot lauw
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel honing

Bereiding

Smelt de boter en laat deze afkoelen tot het lauw is. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke schuimige massa. Spatel er het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel doorheen. Giet de gesmolten boter en de honing bij het beslag en spatel dit door. (Het amandelmeel kan ook vervangen worden door zelfrijzend bakmeel, voeg dan wat citroenrasp toe). Dek de kom af met plasticfolie en plaats deze een half uur in de koelkast. De lage temperatuur van het beslag zorgt voor het bolle buikje op de Madeleine.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet met een kwastje de vormpjes* in en bestuif deze met bloem. Klop het overtollige bloem eruit en vul de vormpjes tot net onder de rand met het beslag. Bak de Madeleines 10 minuten in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur na 5 minuten naar 180 graden.


Siliconen Madeleinevorm

* Een siliconenvorm zorgt voor een gelijkmatige garing van boven en onderkant en hoeft niet ingevet te worden. In een aluminiumvorm kan de onderkant wat donker kleuren.


10 september 2013

Moelleux au chocolat!


Heerlijke chocoladecakejes met een vloeibare kern
... en zoute karamelvulling


Ik zag Rachel Khoo in haar kookprogramma deze heerlijke desserts maken met als special touch de zoute karamelvulling. Ik kijk graag naar haar programma waarin ze kookt in haar piepkleine keukentje in Parijs: the Little Paris Kitchen

Een heerlijk en gemakkelijk recept, ook verrukkelijk zonder de karamelvulling. Chocolade, chocolade, chocolade!


Moelleux au chocolat



Ingrediënten voor 8 desserts
Voor de karamel
200 gram suiker
75 ml water
200 ml slagroom op kamertemperatuur
1/2 theelepel zout (liefst fleur de sel)
Optioneel: 1/2 theelepel vanille (extract, pasta of het merg van een halve vanilleboon)

Voor de cakejes
150 gram pure chocolade
150 gram boter
150 gram lichte basterdsuiker
75 gram bloem
5 eieren
cacaopoeder om te bestuiven

Bereiding
Karamel / Salted Caramel
Maak eerst de karamel zodat deze kan afkoelen voordat je de cakejes gaat vullen. 

Bedek de bodem van een (niet te kleine) pan met een dikke bodem met de suiker en het water. Meng de suiker en het water door de pan wat te draaien en verwarm het mengsel rustig zodat de suiker oplost en verkleurt. Dit kan even duren, maar blijf de pan in de gaten houden. Niet roeren, een beetje walsen met de pan mag. Wanneer je ziet dat er wat suiker kristalliseert tegen de wand van de pan kun je dit wegvegen met een (siliconen) bakkwast die bevochtigd is met een beetje water. Dit voorkomt klontjes in de saus.

Zodra de suiker gaat kleuren kan het snel gaan. Wanneer de suiker een diepe amber- of koffiekleur heeft haal je de pan van het vuur  en voeg je in een dunne straal al roerende met een pollepel de slagroom toe. Neem goed afstand van de pan want het gaat erg bruisen en het is gloeiend heet! Voeg vervolgens het zout toe en giet de karamelsaus in een schaal om af te koelen. De saus is een week of twee houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast. 

Cakejes
Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. Meng in een aparte schaal de bloem en de suiker. Kluts de eieren en voeg ze bij het chocolade botermengsel. Roer dit mengsel goed door en voeg het bij de bloem en suiker. Goed mengen.

Vet 4 ramekinschaaltjes goed in en bestrooi de binnenkant met een theelepel cacaopoeder. Klop het teveel eruit. Vul de schaaltjes voor 2/3 met het chocoladebeslag en plaats de schaaltjes in de koelkast. Het koude beslag zorgt ervoor dat de binnenkant van de cakejes vloeibaar blijft. Spuit na drie kwartier in het midden van ieder bakje een dot karamelsaus met behulp van een spuitzak, door gewoon de spuitmond in het beslag te duwen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC. Plaats de schaaltjes in de oven en bak de cakejes 15 minuten tot de buitenkant zacht maar stevig is. Keer de inhoud van ieder schaaltje op een schoteltje en serveer direct, eventueel met wat extra karamel, rood fruit en slagroom.

Hemels!

06 september 2013

Perfecte pannenkoeken!

Pannenkoeken gemaakt van een kant-en-klaar-mix zijn echt minder lekker dan pannenkoeken 'from scratch', zoals deze. Mijn kinderen eten liever mijn pannenkoeken dan die in een pannenkoekenrestaurant, wat een compliment!! Wel een flinke stapel bakken, want ze zijn dun en je eet er zo een paar weg. Té lekker!



Ingrediënten

Recept voor pannenkoeken - 20 stuks, voor 3 à 4 personen

Ingrediënten

500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
1 liter melk
1 scheutje (schenk)stroop
1 theelepel zout
olie of vloeibare boter



Beslag


Bereiding

Doe het bakmeel (al dan niet gezeefd) in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek twee eieren in dit kuiltje, voeg vervolgens het zout toe en een scheutje stroop. Schenk een kwart liter melk bij dit mengsel en begin te mixen met een handmixer. Ik begin meestal aan één kant en laat de mixer beetje bij beetje de droge bestanddelen opnemen. Niet hard gaan roeren, dan krijg je klontjes. Beetje bij beetje nog een kwart liter tot een halve liter melk toevoegen en tot beslag zonder klontjes mixen. Tenslotte de rest van de melk erbij gieten en nog eens goed mixen. Ik laat het beslag altijd een paar minuten staan zodat het even kan rusten.

Smelt in een koekenpan een beetje olie of vloeibare boter. Laat de pan heel heet worden en schep een zo dun mogelijk laagje beslag in de pan. Voor een grote pannenkoek is dat in mijn geval een soeplepel, voor een kleine pannenkoek een halve tot 3/4 soeplepel. Pan goed ronddraaien om het beslag te verspreiden.


Bak de pannenkoek tot de bovenkant droog en de onderkant goudgeel is. Draai de pannenkoek om - of gooi hem om als hij niet aan de bodem plakt, ook leuk - en laat de andere kant goudbruin bakken. Schuif de pannenkoek op een groot bord en plaats daar een grote pannendeksel op. Verwarm de oven voor op 100 graden. Als alle pannenkoeken klaar zijn - ik bak er altijd vier tegelijk - kan de stapel met deksel en al in de oven. Na een kwartiertje zijn ze lekker warm en zacht en kan het bord op tafel.




Pannenkoek


Heerlijk met schenkstroop of poedersuiker, of met ons geheime pannenkoekenmixje (dat eigenlijk gewone botercrème is, niet doorvertellen!)



Ons geheime pannenkoekmixje (ofwel botercrème 1:1)


Ingrediënten

100 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Mix de boter in een keukenmachine in 5 minuten zacht en romig. Voeg in delen de poedersuiker toe en laat het geheel nog 5 minuten namixen. Het is handig om een theedoek over de mixer te hangen als je de poedersuiker toevoegt, tegen het stuiven.

Smeer een beetje van de crème op een warme pannenkoek, kinderen zijn er dol op!!


03 september 2013

Biscuit 'from scratch'

Biscuitdeeg, ook wel kapseldeeg, wordt gebruikt als basis van bijvoorbeeld slagroomtaarten of met marsepein gedecoreerde taarten. Er wordt in dit beslag geen boter gebruikt, zoals in cake, waardoor het licht en luchtig is. Het kan goed in lagen gesneden en gevuld worden. Het is minder geschikt voor taarten die in een vorm gesneden moeten worden. 






Moscovisch gebak zit tussen biscuit en cake in. Het bevat een beetje boter. Het recept voor Moscovisch gebak is zo lekker luchtig en fluweelzacht dat het mijn favoriet is.


Recept voor Biscuit - 20 centimeter doorsnede
4 eieren
120 gram suiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
20 gram maïzena
1 zakje vanillesuiker of de merg van een verse vanilleboon
een snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Leg de eieren in een schaal met warm water. Dit zorgt voor een luchtiger beslag. Mix de eieren, de suiker en de vanillesuiker met behulp van een keukenmachine met ballongarde gedurende 10 minuten tot een schuimige en luchtige massa.

Voeg vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel, de maïzena en het zout toe en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt.

Vul de ingevette en bebloemde bakpan (of springvorm) voor 2/3e met het beslag en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 45 minuten is het kapsel klaar. Haal de bakpan uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen en keer het kapsel op een rooster en laat deze volledig afkoelen.


Recept voor Moscovisch gebak - 20 centimeter doorsnede

Ingrediënten
2 eieren
125 gram suiker
100 ml melk
35 gram boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker of de merg van een verse vanilleboon
een snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg de eieren in een schaal met warm water. Dit zorgt voor een luchtiger beslag. Klop de eieren, met behulp van een keukenmachine met ballongarde gedurende 4 minuten. Voeg de suiker toe en blijf nog 5 minuten mixen tot het beslag licht en luchtig is. Voeg de vanille toe en mix kort op de laagste stand tot het geheel gemengd is.

Voeg vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel en het zout toe en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt. Verwarm in een pannetje de melk en boter op lage stand tot de boter gesmolten is. Voeg dit bij het beslag en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt.

Vul de ingevette en bebloemde bakpan (of springvorm) voor 2/3e met het beslag en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 35 à 40 minuten is het kapsel klaar. Haal de bakpan uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen en keer het kapsel op een rooster en laat deze volledig afkoelen.

Tip
Voor het mooi egaal rijzen van het beslag helpt het om een bake-even strip om de bakpan te plaatsen. Dit is een stoffen band, verkrijgbaar van het merk Wilton, die nat wordt gemaakt en om een bakpan wordt gedaan. 

Om een chocoladebiscuit te maken kun je gesmolten chocolade door het beslag mengen, of 30 gram cacao en een half ei toevoegen.