13 november 2013

Feest taartje!

… en het recept voor ganache!

Voor twee lieve vrienden als verrassing een gezellige taart voor een gezellig feest. De taart is bekleed met fondant en marsepein en afgesmeerd met witte chocoladeganache. De bovenste laag bestaat uit chocoladebiscuit gevuld met vanillecreme en kersenconfiture, de onderste laag is gemaakt van moscovisch vanille biscuit gevuld met een laag pure chocoladeganache en kersenconfiture.






Ganache
Deze ganache heeft de consistentie van pindakaas is daardoor erg geschikt om een taart mee af te smeren en te vullen. De ganache wordt stevig in de koelkast zodat je een mooie basis hebt om de taart strak te bekleden. De smaak is heerlijk. Gebruik voor ganache pure chocolade van goede kwaliteit. Je kunt ook witte chocolade gebruiken, maar het resultaat is dan wat zoeter. Ik gebruik de Belgische chocoladepastilles van Callebaut. Het recept voor witte chocolade bevat minder slagroom omdat witte chocolade een hoger vetgehalte heeft.

Ingrediënten

600 gram pure chocolade in stukjes
300 ml slagroom

of

600 gram witte chocolade in stukjes
200 ml slagroom

Verhit de slagroom in een pannetje tot het bijna kookt en schenk het over de chocolade. 






Laat dit een minuutje staan - even schudden mag - en roer het mengsel goed door met een spatel. Mochten er nog stukjes chocolade in zitten kun je het mengsel gedurende 30 seconden verwarmen in de magnetron. Pas op dat het niet te heet wordt want dan verbrandt de chocolade en kun je de ganache niet meer gebruiken.






Als de ganache helemaal is afgekoeld kun je het opkloppen met een handmixer. Hierdoor krijgt het een luchtige smeerbare structuur. De ganache is het gebruiken voor het afsmeren en vullen van taarten. 





Let op: 

Serveer de taart in kleine stukjes want het wordt erg machtig!

07 november 2013

Brabantse worstenbroodjes!

Heerlijk voor een weekendlunch en erg leuk om met kinderen te maken: heerlijk geurende worstenbroodjes!



Worstenbroodjes!



Ingrediënten - voor 15 broodjes

Brooddeeg
375 gram patentbloem
200 ml lauwe melk
25 gram boter
1 zakje gedroogde gist
5 gram basterdsuiker
10 gram zout

Vulling
500 gram half-om-half gehakt
25 gram paneermeel
10 gram gehaktkruiden met zout

1 ei om het deeg te bestrijken


Bereiding
Maak een bergje van de bloem op het aanrecht en maak hierin een kuiltje. Strooi het zout op de rand van de bloem en giet de handwarme melk in de kuil. 




Voeg hier de zachte boter, de suiker en het gist aan toe en roer met de vier vingers van één hand vanuit het midden van de kuil, waarbij je steeds een beetje bloem opneemt. Het is handig om je andere hand schoon te houden, mocht je nog een beetje bloem moeten toevoegen of mocht de telefoon gaan… 





Het ligt aan de soort bloem hoeveel vocht het op kan nemen. mocht het deeg te droog worden kun je een beetje melk toevoegen, mocht het nog te nat zijn, een beetje bloem.

Kneed als alle bloem is opgenomen het deeg nog 5 tot 10 minuten door. Strek hierbij het deeg zodat de gluten vrijkomen. Je voelt het deeg veranderen en zacht worden. 





Verdeel het deeg in bolletjes van 40 gram en laat deze 10 minuten onder plasticfolie rijzen op een warme plaats. 






Vind je dit teveel werk kun je het deeg ook in de broodbakmachine maken of in een mixer met deeghaak, 10 a 15 minuten laten mixen.

Meng het gehakt - met de hand of gedurende 5 minuten in een mixer - met de gehaktkruiden (naar smaak kun je wat extra peper toevoegen) en het paneermeel. Sommige slagers verkopen reeds gekruid gehakt. Dit is ideaal voor worstenbroodjes. Rol worstjes van 40 gram gehakt per stuk.




Rol de deegballetjes met een deegroller of een rolstokje uit tot een ovale plak en leg hier een gehaktworstje op. Vouw de zijkanten naar binnen - eerst de korte kanten dan de lange - de randen goed tegen elkaar drukken, eventueel narollen, en leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, zorg dat de naad onder ligt. Nu moeten de broodjes nog drie kwartier tot een uur onder plasticfolie rijzen*





Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de broodjes voor het bakken met losgeklopt ei en bak de broodjes goudbruin in 15 minuten.

* Voor de foto's heb ik het recept aangepast op 300 gram gehakt en 30 gram in plaats van 40 gram per broodje aangehouden. De broodjes zijn dus iets kleiner.

01 november 2013

Gouden gehaktballen!

Zó lekker, gewoon een goede gehaktbal! Mijn geheim was altijd al het toevoegen van een scheutje ketjap. En toen kwam ik een recept tegen van Jonnie Boer van De Librije, die de gehaktballen laat sudderen in fond, zodat ze heerlijk mals worden en niet uitdrogen. Mocht je toch van een knapperig korstje houden, zou je ze nog even kunnen nabakken in een koekenpan. 

Recept voor malse gehaktballen - voor 4 personen

Ingrediënten 
400 gram rundergehakt
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel mosterd
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel zout

1 ei
60 gram paneermeel
300 ml vleesfond
eventueel een fijn gesnipperd uitje

Bereiding
Kneed alle ingrediënten (behalve de vleesfond) met de hand door elkaar tot alles goed gemengd is. Draai hier (als het erg plakt met natte handen) ballen van. Ik druk ze altijd een beetje plat zodat ze makkelijker te bakken zijn, maar hou je van een ronde bal, be my guest. Verhit in een braadpan wat (vloeibare) boter en braad de ballen tot ze een lekker bruin kleurtje hebben. Schenk de fond hierbij en laat de ballen in 30 minuten op laag vuur gaar worden, houd het deksel schuin op de pan.

Heerlijk met gekookte aardappeltjes, spinazie en een gekookt eitje. Ik weet al wat we vanavond gaan eten!


Gehaktballen!*

* Excuses voor de slechte kwaliteit van de foto. Als ik weer een balletje bak volgt een betere!

25 oktober 2013

Super soep!

Nee, natuurlijk, soep bak je niet. Maar dit is zo'n lekker en gemakkelijk recept dat ik het graag op mijn blog zet, al is het maar om het zelf gemakkelijk terug te kunnen vinden. En we kunnen er natuurlijk altijd een lekkere bruchetta of gewoon een stokbroodje bij bakken! Dus vandaag: tomatensoep met balletjes en courgettesoep met gerookte zalm!



Courgettesoep


Recept voor tomatensoep mét balletjes - voor 4 kommen

Ingrediënten
1 ui (of sjalot)
1 teentje knoflook
750 gram pruimtomaten (romatomaten)
1 liter water
2 groentebouillontabletten (ook lekker met runderbouillon)
laurierblaadje
foelie
olijfolie
zout 
peper
nootmuskaat
400 gram gehakt

Bereiding
Draai met natte handen soepballetjes van het gehakt, waar zout, peper en nootmuskaat aan toe is gevoegd en kook de balletjes een minuut of 10 in gezouten water of bouillon.

Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie glazig. Voeg de in stukjes gesneden tomaten toe en roerbak dit 5 minuten. Giet het water* erbij voeg de bouillontabletten toe. Voeg hierbij de foelie en het laurierblad en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de foelie en het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer. Eventueel kan de soep gezeefd worden. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg de gehaktballetjes toe en de soep is klaar! Naar smaak kan er in de kom nog een scheutje room en wat peterselie aan toegevoegd worden.


Recept voor courgettesoep met gerookte zalm - voor 4 kommen

Met veel heerlijke courgettes uit eigen tuin mag dit recept niet ontbreken. Deze courgette verraste ons toen we terugkwamen van vakantie en een deel van de heg plat lag door zijn gewicht van 4,2 kilo! Hier had ik wel een paar liter soep van kunnen maken!






Ingrediënten
1 ui (of sjalot)
1 teentje knoflook
3 courgettes
1 liter water
2 kippenbouillontabletten
100 ml slagroom
100 gram plakjes gerookte zalm
olijfolie
zout 
peper


Bereiding
Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie glazig. Voeg de in stukjes gesneden courgette toe en roerbak dit 10 minuten. Giet het water* erbij voeg de bouillontabletten toe. Laat dit 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Eventueel kan de soep gezeefd worden. Verwarm de soep hierna weer tot het bijna kookt en voeg de room toe. Nu niet meer laten koken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd de zalm in stukjes en voeg deze op het laatste moment toe. Ik doe de zalm bij voorkeur op het bord of in de kom en schenk de hete soep erop. Lekker met geroosterd brood met gerookte zalm!

*Voor beide soepen geldt dat ik water toevoeg tot de groenten onder staan. En daar pas ik de hoeveelheid bouillonblokjes op aan. Soms is het een liter, soms iets minder. 


09 oktober 2013

Crème Brûlée!

Gebrande room is de vertaling voor dit heerlijke nagerecht. Het recept mag hier niet ontbreken want het is het favoriete nagerecht van onze zoon Lukas. Het recept is eenvoudig, het resultaat heerlijk romig met een knapperig karamellaagje. Zo lekker!


Recept voor Crème Brûlée - voor 4 personen

Ingrediënten
250 ml slagroom
150 ml melk
100 gram suiker
4 eierdooiers
1 vanillestokje (of een theelepel vanille essence)
4 eetlepels rietsuiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 120 ºC. 

Doe de slagroom, melk en suiker in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mes de vanillezaadjes uit het stokje. Doe dit bij het slagroommengsel. Verwarm het mengsel heel rustig tot aan de kook. 

Klop ondertussen de eierdooiers zachtjes los. Haal het slagroommengsel van het vuur als het kookt en voeg het al roerend met de garde bij de eieren. Giet de crème door een zeef in een schaal of kan. 

Vul de ramekinbakjes tot de helft of 2/3e met de crème en plaats deze in een diepe ovenschaal. Vul de ovenschaal met kokend water tot de ramekinbakjes voor de helft in het water staan. Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven. De crème is gaar als hij een beetje 'wobbelt' als je het bakje heen en weer beweegt. Haal de bakjes uit de oven en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan een nachtje - of in ieder geval 2 uur - in de koelkast. 

Strooi voor het serveren een eetlepel rietsuiker over de crème en smelt dit laagje met behulp van een gasbrandertje. Een minuutje direct onder de grill plaatsen kan ook, maar het gasbrandertje maakt het net wat leuker!

Even laten afkoelen en de crème brûlée is klaar om te serveren.

Eet smakelijk!

15 september 2013

Romige boterkoek!

Vandaag bakt Cressida samen met dochterlief een heerlijk romige boterkoek. Een gemakkelijk en snel recept en een echt Nederlandse lekkernij voor bij de koffie. Romig van binnen en met een heerlijk knapperig korstje.




Recept voor boterkoek - 12 punten of een heleboel kleine stukjes


Ingrediënten

200 gram patentbloem
150 gram witte basterdsuiker
175 gram Blueband Cakes & Koekjes op kamertemperatuur
1 ei
1 snufje zout
eventueel een theelepel citroenrasp
een boterkoek of taartvorm (doorsnede 20-24 cm.)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, de suiker en het zout in een schaal door elkaar. Klop het ei los en doe de helft bij de bloem- en suikermengsel. Voeg hier de in stukjes gesneden boter - en eventueel de citroenrasp - aan toe en meng het geheel in een keukenmachine of met een handmixer. Kneed het deeg nog even door met een (koele) hand en druk het in de boterkoekvorm. Bestrijk de bovenkant met ei en trek er met een vork een ruitpatroon in. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de boterkoek op 180 graden gedurende 30 minuten goudbruin en gaar.





13 september 2013

Madeleines!

Tijdens onze vakanties in Zuid-Frankrijk eten we ze iedere dag, als ontbijtje, voor onderweg of als tussendoortje: Madeleines, die overheerlijke cakejes in schelpjesvorm met zo'n gezellig buikje. Voor ons onlosmakelijk verbonden met gezellige zomers in Ste. Maxime en Menton. Maar ook in Nederland smaken ze heerlijk! Het beslag kan van tevoren gemaakt worden, de cakejes zijn het lekkerst als ze gelijk na het bakken geserveerd worden, eventueel met een wolkje poedersuiker.


Madeleines

Recept voor Madeleines - 12 cakejes

Ingrediënten

2 eieren
75 gram (poeder)suiker
90 gram bloem (half zelfrijzend bakmeel, half amandelmeel)
90 gram gesmolten boter, afgekoeld tot lauw
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel honing

Bereiding

Smelt de boter en laat deze afkoelen tot het lauw is. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke schuimige massa. Spatel er het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel doorheen. Giet de gesmolten boter en de honing bij het beslag en spatel dit door. (Het amandelmeel kan ook vervangen worden door zelfrijzend bakmeel, voeg dan wat citroenrasp toe). Dek de kom af met plasticfolie en plaats deze een half uur in de koelkast. De lage temperatuur van het beslag zorgt voor het bolle buikje op de Madeleine.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet met een kwastje de vormpjes* in en bestuif deze met bloem. Klop het overtollige bloem eruit en vul de vormpjes tot net onder de rand met het beslag. Bak de Madeleines 10 minuten in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur na 5 minuten naar 180 graden.


Siliconen Madeleinevorm

* Een siliconenvorm zorgt voor een gelijkmatige garing van boven en onderkant en hoeft niet ingevet te worden. In een aluminiumvorm kan de onderkant wat donker kleuren.


10 september 2013

Moelleux au chocolat!


Heerlijke chocoladecakejes met een vloeibare kern
... en zoute karamelvulling


Ik zag Rachel Khoo in haar kookprogramma deze heerlijke desserts maken met als special touch de zoute karamelvulling. Ik kijk graag naar haar programma waarin ze kookt in haar piepkleine keukentje in Parijs: the Little Paris Kitchen

Een heerlijk en gemakkelijk recept, ook verrukkelijk zonder de karamelvulling. Chocolade, chocolade, chocolade!


Moelleux au chocolat



Ingrediënten voor 8 desserts
Voor de karamel
200 gram suiker
75 ml water
200 ml slagroom op kamertemperatuur
1/2 theelepel zout (liefst fleur de sel)
Optioneel: 1/2 theelepel vanille (extract, pasta of het merg van een halve vanilleboon)

Voor de cakejes
150 gram pure chocolade
150 gram boter
150 gram lichte basterdsuiker
75 gram bloem
5 eieren
cacaopoeder om te bestuiven

Bereiding
Karamel / Salted Caramel
Maak eerst de karamel zodat deze kan afkoelen voordat je de cakejes gaat vullen. 

Bedek de bodem van een (niet te kleine) pan met een dikke bodem met de suiker en het water. Meng de suiker en het water door de pan wat te draaien en verwarm het mengsel rustig zodat de suiker oplost en verkleurt. Dit kan even duren, maar blijf de pan in de gaten houden. Niet roeren, een beetje walsen met de pan mag. Wanneer je ziet dat er wat suiker kristalliseert tegen de wand van de pan kun je dit wegvegen met een (siliconen) bakkwast die bevochtigd is met een beetje water. Dit voorkomt klontjes in de saus.

Zodra de suiker gaat kleuren kan het snel gaan. Wanneer de suiker een diepe amber- of koffiekleur heeft haal je de pan van het vuur  en voeg je in een dunne straal al roerende met een pollepel de slagroom toe. Neem goed afstand van de pan want het gaat erg bruisen en het is gloeiend heet! Voeg vervolgens het zout toe en giet de karamelsaus in een schaal om af te koelen. De saus is een week of twee houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast. 

Cakejes
Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. Meng in een aparte schaal de bloem en de suiker. Kluts de eieren en voeg ze bij het chocolade botermengsel. Roer dit mengsel goed door en voeg het bij de bloem en suiker. Goed mengen.

Vet 4 ramekinschaaltjes goed in en bestrooi de binnenkant met een theelepel cacaopoeder. Klop het teveel eruit. Vul de schaaltjes voor 2/3 met het chocoladebeslag en plaats de schaaltjes in de koelkast. Het koude beslag zorgt ervoor dat de binnenkant van de cakejes vloeibaar blijft. Spuit na drie kwartier in het midden van ieder bakje een dot karamelsaus met behulp van een spuitzak, door gewoon de spuitmond in het beslag te duwen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC. Plaats de schaaltjes in de oven en bak de cakejes 15 minuten tot de buitenkant zacht maar stevig is. Keer de inhoud van ieder schaaltje op een schoteltje en serveer direct, eventueel met wat extra karamel, rood fruit en slagroom.

Hemels!

06 september 2013

Perfecte pannenkoeken!

Pannenkoeken gemaakt van een kant-en-klaar-mix zijn echt minder lekker dan pannenkoeken 'from scratch', zoals deze. Mijn kinderen eten liever mijn pannenkoeken dan die in een pannenkoekenrestaurant, wat een compliment!! Wel een flinke stapel bakken, want ze zijn dun en je eet er zo een paar weg. Té lekker!



Ingrediënten

Recept voor pannenkoeken - 20 stuks, voor 3 à 4 personen

Ingrediënten

500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
1 liter melk
1 scheutje (schenk)stroop
1 theelepel zout
olie of vloeibare boter



Beslag


Bereiding

Doe het bakmeel (al dan niet gezeefd) in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek twee eieren in dit kuiltje, voeg vervolgens het zout toe en een scheutje stroop. Schenk een kwart liter melk bij dit mengsel en begin te mixen met een handmixer. Ik begin meestal aan één kant en laat de mixer beetje bij beetje de droge bestanddelen opnemen. Niet hard gaan roeren, dan krijg je klontjes. Beetje bij beetje nog een kwart liter tot een halve liter melk toevoegen en tot beslag zonder klontjes mixen. Tenslotte de rest van de melk erbij gieten en nog eens goed mixen. Ik laat het beslag altijd een paar minuten staan zodat het even kan rusten.

Smelt in een koekenpan een beetje olie of vloeibare boter. Laat de pan heel heet worden en schep een zo dun mogelijk laagje beslag in de pan. Voor een grote pannenkoek is dat in mijn geval een soeplepel, voor een kleine pannenkoek een halve tot 3/4 soeplepel. Pan goed ronddraaien om het beslag te verspreiden.


Bak de pannenkoek tot de bovenkant droog en de onderkant goudgeel is. Draai de pannenkoek om - of gooi hem om als hij niet aan de bodem plakt, ook leuk - en laat de andere kant goudbruin bakken. Schuif de pannenkoek op een groot bord en plaats daar een grote pannendeksel op. Verwarm de oven voor op 100 graden. Als alle pannenkoeken klaar zijn - ik bak er altijd vier tegelijk - kan de stapel met deksel en al in de oven. Na een kwartiertje zijn ze lekker warm en zacht en kan het bord op tafel.




Pannenkoek


Heerlijk met schenkstroop of poedersuiker, of met ons geheime pannenkoekenmixje (dat eigenlijk gewone botercrème is, niet doorvertellen!)



Ons geheime pannenkoekmixje (ofwel botercrème 1:1)


Ingrediënten

100 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Mix de boter in een keukenmachine in 5 minuten zacht en romig. Voeg in delen de poedersuiker toe en laat het geheel nog 5 minuten namixen. Het is handig om een theedoek over de mixer te hangen als je de poedersuiker toevoegt, tegen het stuiven.

Smeer een beetje van de crème op een warme pannenkoek, kinderen zijn er dol op!!


03 september 2013

Biscuit 'from scratch'

Biscuitdeeg, ook wel kapseldeeg, wordt gebruikt als basis van bijvoorbeeld slagroomtaarten of met marsepein gedecoreerde taarten. Er wordt in dit beslag geen boter gebruikt, zoals in cake, waardoor het licht en luchtig is. Het kan goed in lagen gesneden en gevuld worden. Het is minder geschikt voor taarten die in een vorm gesneden moeten worden. 






Moscovisch gebak zit tussen biscuit en cake in. Het bevat een beetje boter. Het recept voor Moscovisch gebak is zo lekker luchtig en fluweelzacht dat het mijn favoriet is.


Recept voor Biscuit - 20 centimeter doorsnede
4 eieren
120 gram suiker
100 gram zelfrijzend bakmeel
20 gram maïzena
1 zakje vanillesuiker of de merg van een verse vanilleboon
een snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Leg de eieren in een schaal met warm water. Dit zorgt voor een luchtiger beslag. Mix de eieren, de suiker en de vanillesuiker met behulp van een keukenmachine met ballongarde gedurende 10 minuten tot een schuimige en luchtige massa.

Voeg vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel, de maïzena en het zout toe en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt.

Vul de ingevette en bebloemde bakpan (of springvorm) voor 2/3e met het beslag en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 45 minuten is het kapsel klaar. Haal de bakpan uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen en keer het kapsel op een rooster en laat deze volledig afkoelen.


Recept voor Moscovisch gebak - 20 centimeter doorsnede

Ingrediënten
2 eieren
125 gram suiker
100 ml melk
35 gram boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 zakje vanillesuiker of de merg van een verse vanilleboon
een snufje zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg de eieren in een schaal met warm water. Dit zorgt voor een luchtiger beslag. Klop de eieren, met behulp van een keukenmachine met ballongarde gedurende 4 minuten. Voeg de suiker toe en blijf nog 5 minuten mixen tot het beslag licht en luchtig is. Voeg de vanille toe en mix kort op de laagste stand tot het geheel gemengd is.

Voeg vervolgens het gezeefde zelfrijzend bakmeel en het zout toe en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt. Verwarm in een pannetje de melk en boter op lage stand tot de boter gesmolten is. Voeg dit bij het beslag en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg dat er niet teveel lucht uit de eieren verdwijnt.

Vul de ingevette en bebloemde bakpan (of springvorm) voor 2/3e met het beslag en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 35 à 40 minuten is het kapsel klaar. Haal de bakpan uit de oven, laat hem 5 minuten afkoelen en keer het kapsel op een rooster en laat deze volledig afkoelen.

Tip
Voor het mooi egaal rijzen van het beslag helpt het om een bake-even strip om de bakpan te plaatsen. Dit is een stoffen band, verkrijgbaar van het merk Wilton, die nat wordt gemaakt en om een bakpan wordt gedaan. 

Om een chocoladebiscuit te maken kun je gesmolten chocolade door het beslag mengen, of 30 gram cacao en een half ei toevoegen.


30 augustus 2013

Vrolijke vogeltjestaart!

Zo leuk! Een taart maken voor de eerste verjaardag van Milou, het dochtertje van Marie-José, onze oppas toen Lukas en Merel nog heel klein waren! Marie-José wilde graag een taart met vogeltjes, geïnspireerd op een taart die ik eerder maakte voor Floor, maar toen gebruikte ik de uitstekers van het uiltje van Cakes by Bien. De uitsteker van dit vogeltje is van PME. Er zit ook nog een kleinere versie in de verpakking.

Wat een leuke opdracht voor een schattig meisje!


Vogeltjestaart voor Milou

De taart bestaat uit een luchtige vanillebiscuit, gevuld met vanillecrème en kersenconfiture. Bekleed met marsefond, een combinatie van 80% fondant en 20% marsepein. 






27 augustus 2013

Hartige broccolitaart!

Een verrukkelijke hartige broccolitaart. Ook onze kinderen smullen ervan. En het bevat lekker veel verse groenten! Ik houd niet van kaas, dus maak ik voor mezelf altijd een apart schaaltje zonder mozzarella, ook heerlijk!

De taart is eenvoudig te maken en gemakkelijk vantevoren te bereiden, ideaal voor een feestje! Even opwarmen in de oven en klaar is Kees, eh Cres!
Hartige broccolitaart


Recept voor hartige broccolitaart - 4 personen

Ingrediënten

7 plakjes bladerdeeg
1 flinke stronk broccoli (500gr)

50 gram spekjes
300 gram dikke plakken schouderham in reepjes
1 gesnipperd sjalotje

4 eieren

125 gram crème fraîche (light)
 of slagroom
1 bol mozzarella


Peper, zout en nootmuskaat
Bereiding
Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden. Kook de broccoli in ongeveer 5 minuten beetgaar in water met zout. Spoel de broccoli af met koud water. Goed uit laten lekken.

Bak de spekjes uit en voeg het gesnipperde sjalotje toe en fruit dit zachtjes.


Klop de eieren en de crème fraîche met een garde los met flink wat peper, een snufje zout en wat nootmuskaat.


Bekleed een bakvorm met de ontdooide plakjes bladerdeeg, prik gaatjes in de bodem en bestrijk de randen met eigeel. Een laagje paneermeel op de bodem voorkomt een te natte bodem. Verdeel de broccoli, de ham en het spek-ui mengsel over de bodem en bestrooi deze met nog wat peper en zout.


Verdeel het eiermengsel over de ham en broccoli en verdeel er de in stukjes gescheurde mozzarella over.


Bak de hartige taart in 35-40 minuten goudbruin, net onder het midden van de oven.




De taart met daarnaast het portie voor mij, zonder kaas :-)



Heerlijk met een tomatensalade!