donderdag 7 november 2013

Brabantse worstenbroodjes!

Heerlijk voor een weekendlunch en erg leuk om met kinderen te maken: heerlijk geurende worstenbroodjes!Worstenbroodjes!Ingrediënten - voor 15 broodjes

Brooddeeg
375 gram patentbloem
200 ml lauwe melk
25 gram boter
1 zakje gedroogde gist
5 gram basterdsuiker
10 gram zout

Vulling
500 gram half-om-half gehakt
25 gram paneermeel
10 gram gehaktkruiden met zout

1 ei om het deeg te bestrijken


Bereiding
Maak een bergje van de bloem op het aanrecht en maak hierin een kuiltje. Strooi het zout op de rand van de bloem en giet de handwarme melk in de kuil. 
Voeg hier de zachte boter, de suiker en het gist aan toe en roer met de vier vingers van één hand vanuit het midden van de kuil, waarbij je steeds een beetje bloem opneemt. Het is handig om je andere hand schoon te houden, mocht je nog een beetje bloem moeten toevoegen of mocht de telefoon gaan… 

Het ligt aan de soort bloem hoeveel vocht het op kan nemen. mocht het deeg te droog worden kun je een beetje melk toevoegen, mocht het nog te nat zijn, een beetje bloem.

Kneed als alle bloem is opgenomen het deeg nog 5 tot 10 minuten door. Strek hierbij het deeg zodat de gluten vrijkomen. Je voelt het deeg veranderen en zacht worden. 

Verdeel het deeg in bolletjes van 40 gram en laat deze 10 minuten onder plasticfolie rijzen op een warme plaats. 


Vind je dit teveel werk kun je het deeg ook in de broodbakmachine maken of in een mixer met deeghaak, 10 a 15 minuten laten mixen.

Meng het gehakt - met de hand of gedurende 5 minuten in een mixer - met de gehaktkruiden (naar smaak kun je wat extra peper toevoegen) en het paneermeel. Sommige slagers verkopen reeds gekruid gehakt. Dit is ideaal voor worstenbroodjes. Rol worstjes van 40 gram gehakt per stuk.
Rol de deegballetjes met een deegroller of een rolstokje uit tot een ovale plak en leg hier een gehaktworstje op. Vouw de zijkanten naar binnen - eerst de korte kanten dan de lange - de randen goed tegen elkaar drukken, eventueel narollen, en leg de broodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier, zorg dat de naad onder ligt. Nu moeten de broodjes nog drie kwartier tot een uur onder plasticfolie rijzen*

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de broodjes voor het bakken met losgeklopt ei en bak de broodjes goudbruin in 15 minuten.

* Voor de foto's heb ik het recept aangepast op 300 gram gehakt en 30 gram in plaats van 40 gram per broodje aangehouden. De broodjes zijn dus iets kleiner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten