vrijdag 25 oktober 2013

Super soep!

Nee, natuurlijk, soep bak je niet. Maar dit is zo'n lekker en gemakkelijk recept dat ik het graag op mijn blog zet, al is het maar om het zelf gemakkelijk terug te kunnen vinden. En we kunnen er natuurlijk altijd een lekkere bruchetta of gewoon een stokbroodje bij bakken! Dus vandaag: tomatensoep met balletjes en courgettesoep met gerookte zalm!Courgettesoep


Recept voor tomatensoep mét balletjes - voor 4 kommen

Ingrediënten
1 ui (of sjalot)
1 teentje knoflook
750 gram pruimtomaten (romatomaten)
1 liter water
2 groentebouillontabletten (ook lekker met runderbouillon)
laurierblaadje
foelie
olijfolie
zout 
peper
nootmuskaat
400 gram gehakt

Bereiding
Draai met natte handen soepballetjes van het gehakt, waar zout, peper en nootmuskaat aan toe is gevoegd en kook de balletjes een minuut of 10 in gezouten water of bouillon.

Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie glazig. Voeg de in stukjes gesneden tomaten toe en roerbak dit 5 minuten. Giet het water* erbij voeg de bouillontabletten toe. Voeg hierbij de foelie en het laurierblad en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de foelie en het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer. Eventueel kan de soep gezeefd worden. Voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg de gehaktballetjes toe en de soep is klaar! Naar smaak kan er in de kom nog een scheutje room en wat peterselie aan toegevoegd worden.


Recept voor courgettesoep met gerookte zalm - voor 4 kommen

Met veel heerlijke courgettes uit eigen tuin mag dit recept niet ontbreken. Deze courgette verraste ons toen we terugkwamen van vakantie en een deel van de heg plat lag door zijn gewicht van 4,2 kilo! Hier had ik wel een paar liter soep van kunnen maken!


Ingrediënten
1 ui (of sjalot)
1 teentje knoflook
3 courgettes
1 liter water
2 kippenbouillontabletten
100 ml slagroom
100 gram plakjes gerookte zalm
olijfolie
zout 
peper


Bereiding
Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie glazig. Voeg de in stukjes gesneden courgette toe en roerbak dit 10 minuten. Giet het water* erbij voeg de bouillontabletten toe. Laat dit 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Eventueel kan de soep gezeefd worden. Verwarm de soep hierna weer tot het bijna kookt en voeg de room toe. Nu niet meer laten koken. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd de zalm in stukjes en voeg deze op het laatste moment toe. Ik doe de zalm bij voorkeur op het bord of in de kom en schenk de hete soep erop. Lekker met geroosterd brood met gerookte zalm!

*Voor beide soepen geldt dat ik water toevoeg tot de groenten onder staan. En daar pas ik de hoeveelheid bouillonblokjes op aan. Soms is het een liter, soms iets minder. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten