maandag 8 februari 2016

Heerlijke botercrème!

Veel taarten die bekleed zijn met fondant of marsepein zijn gevuld met botercrème. Deze kun je op verschillende manieren maken. De makkelijkste manier is het mengen van boter met eenzelfde hoeveelheid poedersuiker. Dit is 1:1 botercrème en is heel geschikt om een taart mee af te smeren en om dijkjes te spuiten (langs de randen tussen de taartlagen om stevigheid te geven). Helaas is dit vaak een vette zware crème die erg naar boter smaakt.

Een andere makkelijke manier is het gebruik van een botercrèmemix. Je maakt dan een poeder aan met water, laat dit een uurtje staan waardoor het een soort pudding wordt en je mengt het door losgeklopte roomboter. Ik gebruik zelf soms de mix van Funcakes, de crème wordt heerlijk, maar ik bak liever puur, zonder het gebruik van mixen of pakjes. (Weet je trouwens dat een slagroomtaart van de Hema uit 65 ingrediënten bestaat waarvan 28 e-nummers?)


Taart voor Milou met toefjes botercrème

Het recept voor botercrème van Dominique van The Little Cake Shop geeft een heerlijke, luchtige botercrème, van pure producten. Hier volgt haar recept:

250 gr roomboter op kamertemperatuur
250 gr suikerbakkerspoeder (fijne poedersuiker)
een halve theelepel vanille extract of pasta*
1 snufje zout
2 à 3 eetlepels slagroom

Klop de boter in de keukenmachine los met een bisschopshaak  (medium snelheid, minuut of 2 à 3). Voeg vervolgens op lage stand beetje voor beetje het suikerbakkerspoeder toe. (Tip: leg hierbij een theedoek over de mengkom, dat scheelt een hoop stuivend poedersuiker). Voeg zodra alle suiker is opgenomen het vanille extract, het zout en de slagroom toe. Klop hierna de boter op hoge stand in tien minuten licht en luchtig. Veeg met een spatel langs de rand van de kom, klop nog even door en de botercrème is klaar.

De crème is zo'n week houdbaar in de koelkast en kan ingevroren worden. Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen en nog even goed opkloppen. Aan de botercrème kun je verschillende ingrediënten toevoegen om te variëren qua smaak: lemoncurd (mijn favoriet), chocoladeganache (één deel ganache, één deel botercrème), sterke afgekoelde espresso voor een heerlijke mokkacrème, een paar lepels lekkere confiture (die ik altijd even fijnmaal zodat er geen stukjes meer inzitten), maar ook aardbeien, nootjes, nougatine of voor kinderen knettersuiker en een beetje kleurstof toevoegen kan natuurlijk ook.

Je kunt de botercrème gebruiken voor het vullen en afsmeren van een taart, die je vervolgens bekleed met fondant of marsepein, maar je kunt de taart ook 'naakt' zonder fondant laten. En de crème is perfect te gebruiken om toeven op cupcakes te spuiten. Ik gebruik daarvoor spuitmondje 1M, zoals op de taart hierboven.

* Ik gebruik graag vanillepasta omdat de vanillezaadjes dan zo mooi zichtbaar zijn, vooral bij het afsmeren van een taart die niet bekleed wordt staat dat fraai. De lekkerste vind ik de pasta of het extract van Nielsen Massey, Madagascar Bourbon vanille. Je kunt natuurlijk ook verse vanille gebruiken, schraap daartoe met een mes het merg uit een over de lengte doorgesneden vanilleboon en voeg dit toe in plaats van het extract.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten